Přejít na obsah
Vyberte jazyk a měnu: CSKč
Samec kudu velkého kráčí z profilu vysokou trávou, s velkými spirálovitými rohy, šedou srstí s bílými pruhy, bílou krokví mezi očima a vousem pod krkem

Kudu velký

Tragelaphus strepsiceros

Zvíře

Z houštiny u cesty se na vás nehnutě dívá samec kudu velkého a spirálovité rohy se mu tyčí přes metr nad hlavou. Tahle velká šedá antilopa s bílými pruhy žije v celé buši Jihoafrické republiky, od Krugerova národního parku po národní park Addo, a ukazuje se brzy ráno a navečer.

Kudu velký: nejlepší parky pro pozorování

Jak poznat kudu velkého?

Antilopa na vysokých nohou, samec měří 1,6 m v kohoutku a váží 190 až 270 kg, samice 1,35 m a 120 až 210 kg. Šedohnědou srst křižuje 5 až 12 tenkých svislých bílých pruhů. Oči spojuje bílá krokev, uši jsou velké a kulaté a samec má vous a krátkou hřívu podél hřbetu. Jeho spirálovité rohy, které samice nemá, měří v průměru 1,20 m a až 1,87 m. Nyala nížinná, která s ním v provincii KwaZulu-Natal sdílí houštiny, je menší a tmavší, má žlutohnědou spodní část nohou a méně stočené rohy.

Kudu velký na fotografiích

Samice kudu velkého bez rohů, se žlutohnědou srstí s bílými pruhy a velkýma ušima, na krku jí visí klubák, stojí před keři
Samec kudu velkého přechází krokem asfaltovou silnici, spirálovité rohy vztyčené, šedý bok s bílými pruhy, po obou stranách suchá tráva a buš

Jak kudu velký žije?

Kudu velký se živí listy a mladými výhonky keřů, a proto žije v zalesněné buši a skalnatých kopcích, daleko od otevřených plání, kde by neměl úkryt. Samice žijí v malých skupinách s mláďaty, samci sami nebo ve skupinách mládenců a obě pohlaví se scházejí jen v říji. Je aktivní brzy ráno a pozdě odpoledne a v horkých hodinách odpočívá ve stínu. Brání se tím, že v porostu znehybní, a když ho vyrušíte, prchá mocnými skoky a přeskočí i plot vysoký 2 m. Běží rychlostí až 50 km/h a samice rodí jediné mládě ročně po sedmi až osmi měsících březosti.

Kde a kdy vidět kudu velkého na safari?

Najdete ho ve všech velkých parcích Jihoafrické republiky. V Krugerově národním parku jich žije hodně v houštinách na jihu a ve středu a samci se často chodí pást na kraj asfaltových silnic. V národním parku Addo ho uvidíte v husté buši, v parku Hluhluwe-iMfolozi na zalesněných svazích, v národním parku Pilanesberg a v rezervaci Madikwe v kopcích. Nejlepší čas je brzy ráno a pozdě odpoledne, kdy vychází z úkrytu za potravou. Jeďte pomalu a prohlížejte okraje porostu: hlava s velkýma ušima často vykoukne z keřů dřív než zbytek těla.

Je kudu velký ohrožený?

IUCN řadí kudu velkého mezi málo dotčené druhy, jeho populace se odhaduje na 482 000 zvířat. V jižní Africe, kde kudu žije i na mnoha farmách a v soukromých rezervacích, je stabilní, na severu areálu, ve východní Africe, ubývá kvůli lovu a ztrátě prostředí. Jeho predátory jsou lev, levhart, pes hyenovitý a hyena skvrnitá, kteří loví hlavně mláďata.

Naše rada

Jeďte krokem podél houštin na okraji cesty a dívejte se mezi větve: kudu spoléhá na to, že se nehýbe, a často ho uvidíte až poté, co on uviděl vás. Na jihu Krugerova národního parku chodí samci pozdě odpoledne spásat až na samý kraj silnice.

Autoři fotografií

Fotografie pod svobodnou licencí, s uvedením autora; odkaz vede na zdroj.