Přejít na obsah
Vyberte jazyk a měnu: CSKč
Prase bradavičnaté se šedou srstí a světlou hřívou stojí v zelené trávě a otáčí hlavu k objektivu, malé kly a světlé licousy jsou dobře vidět

Prase bradavičnaté

Phacochoerus africanus

Zvíře

Prase bradavičnaté se vkleče pase v trávě u cesty, a když se vůz přiblíží až moc, uhání pryč s ocasem vztyčeným jako anténa. Toto divoké prase se čtyřmi kly žije ve všech parcích Jihoafrické republiky, je aktivní za bílého dne, často v rodinách, a za soumraku se vrací do nory.

Prase bradavičnaté: nejlepší parky pro pozorování

Jak poznat prase bradavičnaté?

Šedé, téměř lysé divoké prase vysoké 63 až 85 cm v kohoutku a dlouhé 0,9 až 1,5 m, samec váží 60 až 150 kg a samice 45 až 75 kg. Široká hlava nese dva páry kelů zahnutých nahoru, horní až 25 cm, dolní krátké a ostré, a dva páry masitých hrbolů, bradavic, větších u samce. Po hřbetě se táhne hříva dlouhých tuhých chlupů a tenký ocas zakončený chomáčem se vztyčí jako anténa, jakmile se dá do klusu. Žádné jiné zvíře v jihoafrických parcích se mu nepodobá.

Prase bradavičnaté na fotografiích

Rodina prasat bradavičnatých, dva dospělí a pět mláďat, se pase u asfaltové silnice před suchou buší
Velký samec prasete bradavičnatého klečí na předních nohou a spásá novou trávu na holé zemi, velké zahnuté kly a světlá hříva jsou dobře vidět

Jak prase bradavičnaté žije?

Prase bradavičnaté je jediné divoké prase, které žije na otevřené savaně a je aktivní ve dne. Nízkou trávu spásá vkleče, s předníma nohama složenýma pod sebou, a rypákem a kly vyhrabává kořeny, cibule a hlízy, hlavně v období sucha. Žere také plody, houby a hmyz. Samice s mláďaty tvoří rodinné skupiny, dospělí samci žijí sami. V noci spí rodina v rozšířené noře hrabáče kapského, do které vchází pozpátku, kly k východu, připravená vyrazit proti vetřelci. Běží rychlostí až 48 km/h a lev, levhart, gepard, pes hyenovitý, hyena i krokodýl ho běžně loví.

Kde a kdy vidět prase bradavičnaté na safari?

Ve všech parcích Jihoafrické republiky, a bez námahy. Krugerův národní park je jich plný, na nízkých trávnících i u asfaltových silnic, a v kempech Skukuza nebo Addo se pasou mezi bungalovy. V národním parku Addo je potkáte na silnicích přes pláně, v soukromé rezervaci Sabi Sand na trávnících u lodgí a v parku Hluhluwe-iMfolozi u napajedel. Vychází za svítání, v horkých hodinách se válí v bahně a před nocí se vrací do nory, takže na nočních vyjížďkách ho skoro nikdy neuvidíte.

Je prase bradavičnaté ohrožené?

IUCN řadí prase bradavičnaté mezi málo dotčené druhy. Zůstává hojné v celé subsaharské Africe, na konci 90. let jich v jižní Africe žilo přibližně 250 000 a v jihoafrických parcích se mu daří dobře. Hrozby jsou místní: lov na maso mimo chráněná území, sucho, které ho připravuje o trávu a vodu, a africký mor prasat, který přenáší, aniž by sám onemocněl.

Naše rada

Hledat ho nemusíte, přijde samo: prasata bradavičnatá spásají trávníky v kempech Krugerova národního parku a národního parku Addo i kraje silnic. Na fotku počkejte, až si klekne a začne se pást, to je jeho nejzvláštnější poloha, a v kempech držte odstup, protože podrážděný samec může zaútočit.

Autoři fotografií

Fotografie pod svobodnou licencí, s uvedením autora; odkaz vede na zdroj.