Přejít na obsah
Vyberte jazyk a měnu: CSKč
Zebra stepní cválá z profilu suchou trávou, pod kopyty se jí zvedá prach, hříva vztyčená

Zebra stepní

Equus quagga

Zvíře

V národním parku Serengeti jde za pakoni ve velké migraci 250 000 zeber stepních. U brodů na řece Mara se od července do října často vrhají do vody jako první. Hodně jich uvidíte i v kráteru Ngorongoro, v rezervaci Masai Mara a v okolí kempu Satara v Krugerově národním parku.

Zebra stepní: nejlepší parky pro pozorování

Jak poznat zebru stepní?

Koňovité zvíře vysoké 1,10 až 1,45 metru v kohoutku, s tělem poníka a černými pruhy na bílém podkladu až pod břichem. Uši jsou krátké a kulaté a tuhá hříva navazuje na pruhy krku. U východoafrického poddruhu, zebry Grantovy, se mezi černé pruhy často vkládají světlejší hnědé pásy. Zebra Grévyho ze severní Keni má jemné husté pruhy, bílé břicho a velké uši jako mezek a v Tanzanii nežije. Každá zebra má vlastní kresbu a mláďata poznávají matku po pruzích.

Zebra stepní na fotografiích

Zebry sestupují po písečném břehu a brodí řeku, nahoře na svahu čekají pakoně
Šest zeber stepních stojí v řadě ve vysoké zelené trávě, tři otáčejí hlavu k objektivu, v pozadí akácie a modré kopce
Stádo pakoňů se pase na zelené trávě, za nimi dvě zebry a v popředí ibis posvátný

Jak zebra stepní žije?

Zebra stepní žije v harémech, hřebec s několika klisnami a jejich hříbaty, které se v období sucha spojují do velkých stád. Spásá vysokou hrubou trávu, kterou pakoně nechávají, a proto oba druhy putují spolu, aniž by si konkurovaly. V národním parku Serengeti jde s migrací 250 000 zeber a usedlé populace žijí ve všech ostatních parcích. Musí pít každý den a v období sucha se drží u vody. Proti lvům a hyenám, svým hlavním predátorům, se brání kopanci a kousáním a hřebec dokáže hyenu zabít.

Kde a kdy vidět zebru stepní na safari?

V Tanzanii žije zebra ve všech parcích, ve velkém počtu, a nechá se přiblížit. V kráteru Ngorongoro se několik tisíc zeber mísí s pakoni v nízké trávě. V národním parku Lake Manyara se pasou na břehu jezera před plameňáky. V národním parku Serengeti stáda sledují migraci a při přechodech řeky Mara se od července do října zebry často vrhají do vody jako první. Do národního parku Tarangire přicházejí od června do října.

V Keni žijí zebry v rezervaci Masai Mara v kterékoli roční době a ty z migrace přicházejí kolem července, v čele pakoňů. V rezervaci Ol Pejeta se pasou vedle zeber Grévyho.

V Jihoafrické republice je Krugerův národní park ukazuje hlavně na pláních ve střední části, v okolí kempu Satara, spolu s pakoni. V rezervaci Madikwe je uvidíte na každé vyjížďce a v národním parku Pilanesberg jsou všude, ve stádech. Ráno pijí harémy ve skupině a jedno zvíře hlídá, zatímco ostatní skloní hlavu.

Je zebra stepní ohrožená?

IUCN v roce 2016 přeřadila zebru stepní mezi téměř ohrožené druhy: za čtrnáct let její populace klesla z 660 000 na méně než 500 000. Jakmile opustí chráněná území, loví ji kvůli masu a kůži a ploty a chov dobytka jí uzavírají trasy. Kvaga, jihoafrický poddruh, vyhynula v 19. století. Hlavním útočištěm zůstávají velké parky Tanzanie, v čele s národním parkem Serengeti.

Naše rada

Jděte za pakoni: v národním parku Serengeti zebry migraci často vedou, protože žerou vysokou trávu, kterou pakoně nechávají. V kráteru Ngorongoro a v národním parku Lake Manyara se harémy nechají přiblížit na pár metrů k zastavenému vozu.

Autoři fotografií

Fotografie pod svobodnou licencí, s uvedením autora; odkaz vede na zdroj.